Att hålla hyllningstal – fokuspositioner

Fokuspositioner och trygghet. Del två i mitt bloggande om att hålla tal, handlar om att använda ditt kroppsspråk som förstärkning.

Att hålla tal är ofta förknippat med osäkerhet. Små detaljer kan hjälpa dig att framstå som en säker talare.

fokuspositioner, hålla talLär dig att använda fokuspositioner dvs använd ögonriktning,  kroppsriktning och röstriktning för att rikta lyssnarnas uppmärksamhet på olika ting och på så sätt förtydliga det du säger. Exempel: Du håller ett hyllningstal där du inkluderar din man i lyckönskningarna. Du säger ”jag och min man vill båda …….”  Samtidigt intar du en fokusposition så alla fattar vem som är din man. Du kan även med en mjuk gest med öppen hand visa på din man.

När du övar högt på ditt tal så öva även på dina fokuspositioner.

Tänk på att ditt kroppsspråk påverkar både dig själv och andra. Ställ dig stadigt med tyngd på båda fötterna och ha ett litet mellanrum mellan dem. Räta på dig och ha händerna framför dig i midjehöjd om du tex håller i små manuskort. Eller låt dem hänga vid sidorna och använd dem naturligt i gester när du talar.

Det här utstrålar trygghet och påverkar även dig själv att känna större trygghet. Rätt kroppsspråk kan öka din testosteronhalt med upp mot 20 % och minska stresshormonet kortisol.

Le gärna innan du börjar, leendet sätter sig också i rösten. Starta kanske med att titta på den du ska hylla och le. Våga vänta tills det är tyst innan du börjar.

Försök hitta ett bra anslag, precis som i en film. Fånga uppmärksamheten med några väl valda ord. Början och slutet av ett tal är det du ska lägga störst vikt vid. Eftersom det ofta är det människor minns.

Vill du lära mer anmäl dig gärna till min fördjupningskurs i presentationsteknik eller köp privatlektioner. Jag hjälper dig gärna både att skriva talet och att öva in det.

Lämna en kommentar