Kommunikation kan jämföras med en julklapp

Kommunikation kan jämföras med en julklappJulklappen är en gåva som är härlig att få men faktiskt minst lika härlig att ge, om den hamnar hos rätt person. Har du tänkt på att kommunikation kan jämföras med en julklapp. Den kan också leda till något härligt, gott och bra om den hamnar rätt.

 

Eftersom julen ska vara en fridens högtid, så bör du tänka på din kommunikation med familj, släkt, vänner och arbetskamrater som en gåva.Förpacka dina budskap lika väl och med samma omsorg som en julklapp. Tänk noga efter vem som ska ta emot. Är det glitter och glamourtjejen så slår du in den i guldpapper och pryder med glittriga rosetter. Är det den miljömedvetna studenten så slår du in den i brunt papper med röda bastband och pryder med en grankotte.

Med samma omtanke förpackar du dina budskap dvs formulerar dem med stor tanke på vem som ska ta emot. Så att det blir klart och tydligt för just den personen.

Tänk på vilka ord du väljer, är personen bekant med dessa? Tänk också på att ge hela budskapet och ta inte för givet att den andre har samma bakgrundskunskap som du. Säg det du vill utan några försiktiga omskrivningar för att verka snäll.
Ett exempel. Kan du dammsuga? JA blir svaret men sen händer inget. Det är väl inte så konstigt. Frågan skulle förmodligen se ut så här Vill du dammsuga i det här rummet före klockan tolv?
När du överlämnar budskapet dvs säger det, ska du se upp med störningar som fel tonfall, dålig artikulation eller att personen som ska ta emot är fokuserad på något annat. Det absolut vanligaste misstaget i familjer är nog att man pratar med någon som gör nåt annat och alltså inte är beredd att lyssna. Börja med att fråga om personen har tid att lyssna. När det gäller tonfall så lyssna noga på dig själv, låter du nedlåtande eller irriterad utan att du är medveten om detta. Du ska veta att de flesta lägger mer vikt vid hur du säger nåt än vad du säger.
Vi har alla olika erfarenhet, kunskap, värderingar, associationer, kulturer, uppväxtmiljö, personlighet osv. Allt det här har vi samlat i vår ryggsäck och det använder vi när vi packar upp gåvan, dvs tolkar det som personen har sagt. Det är givet att det blir fel om man packar upp den fina glasvasen på ett sätt så att den faller i golvet. På samma sätt kan man ”packa upp” ett budskap på ett annat sätt än det var tänkt. Det en person förknippar med något positivt kan en annan förknippa med något negativt. Här har vår personlighet också betydelse. 

Så tänk på att  kommunikation kan jämföras med en julklapp. Se till att undvika missförstånd som kan förstöra julefriden.

Lämna en kommentar