Kroppsspråk – vad är det? Den Icke-verbala kommunikationen

Kroppsspråk - vad är det?Kommunikation är svårt och ännu svårare blir det om vi omedvetet sänder dubbla budskap. De verktyg vi har att kommunicera med är ord, röst och kroppsspråk. Som mottagare använder vi våra sinnen. Främst syn, hörsel men även tex känsel och lukt. Här väger ofta synen tyngst när vi tolkar budskap från andra. Därför kan det vara viktigt att få svar på frågan Kroppsspråk – vad är det?

Naturfolk

Jag har alltid varit fascinerad av det där med Cowboy och indianer, det var favoritleken bland ungarna i hyreshuset där jag bodde som liten. Ibland undrar man över de vägar livet tar och jag har funderat över varför mitt stora dansintresse fastnat i Line dance de senaste 17 åren, kanske för att det anses vara en cowboydans.

Ungdomar idag ser gärna filmer som handlar om framtiden. Jag gillar historia och västernfilmer var en favorit. Ni som också sett sådana kanske minns de scener där alla stolta indianhövdingar satt i ring med benen i kors, raka i ryggen och rökte fredspipa med någon gubbe i hatt. Och så sa gubben något och då sa en indian ”-Blekansiktet talar med kluven tunga” och sen hoppade alla upp och släpade tjutande iväg med det stackars blekansiktet med kluven tunga.

Jag har funderat på det där uttrycket. Kluven tunga, han menade ju att det som sas inte var sant  Hur kunde han veta det? Nu var det här film men det illustrerade säkert saker som hänt någon gång. Och jag har gjort en egen tolkning. Jag tror nämligen att naturfolk använder sig betydligt mer av det som vi kallar kroppsspråk än vad vi moderna verbalt skolade människor gör. Det där med kluven tunga kanske beskrev att mannen sa en sak med sin mun men en helt annan sak med sin kropp. Och då har vi kommit in på dagens ämne :

Kroppsspråk – vad är det?

Kan det hjälpa eller kan det stjälpa. Ja i det beskrivna fallet stjälpte det och gör det fortfarande. Använder man ett felaktigt kroppsspråk så kan det stjälpa. Använder man däremot ett kroppsspråk som förstärker det man säger, så kan det hjälpa.

Ett exempel: Om du ger en komplimang eller beröm till någon kan du förstärka detta genom att peka med hela handen på personen. Då säger du något positivt som får extra kraft genom dina händers kroppsspråk och personen tar då till sig komplimangen på ett djupare sätt.

Jag tänkte skriva en serie bloggtips om kroppsspråk. Och jag börjar med att fastställa kroppsspråk- vad är det? Vad är det som påverkar oss. I kommande blogginlägg i serien ” Kroppsspråk – vad är det? ” kommer  du att få tips på hur du ska använda det och vad du ska vara uppmärksam på. Vill du veta ännu mer så boka en föreläsning! Det här ämnet passar att kombinera med många olika typer av sammankomster.

Kroppsspråk- vad är det?

•      Hållning

•      Gester

•      Blick

•      Ansiktsuttryck, hy, skägg, frisyr

•      Kläder, tatuering, piercing, make up, smycken

•      Placering i rum, avstånd,

•      Rörelser

•      Känslouttryck, dofter, beröring, andning, återspegling m.m

Vilka möjligheter finns det att gå på kurs hos mig eller lyssna på en föreläsning? Klicka på länken så får du veta!
Gå på kurs hos Gaby

Lämna en kommentar