PechaKucha Nights Ystad

 

PechaKucha Nights Ystad

I tisdagskväll var jag på PechaKucha Night Ystad på Biograf Scala. Bara att komma in på den gamla anrika biografen är en upplevelse. Ett gäng eldsjälar ser till att den används till både bio, teater och föreläsningar mm. I pausen kan man också få sig en öl eller ett glas vin eller annat nyttigt.

Arrangörerna bakom PechaKucha Nights Ystad är företaget 3KUBIK som består av tre kreativa tjejer en scenograf, en inredningsarkitekt och en trädgårdsingenjör. De arrangerar dessa kvällar fyra gånger om året.

Pecha Kucha Nights finns nu i över 900 städer runt om i världen och uppfanns 2003 i Tokyo som ett sätt för unga designers att visa sina arbeten offentligt i olika nätverk.

Tekniken går ut på att man under kvällen presenterar ganska många föreläsare och varje föreläsare har chans att visa 20 bilder och prata max 20 sek till varje bild. Vilket gör att man lyssnar ca 6-7 minuter på varje föreläsare. Då orkar man i regel som åhörare hålla ganska god fokus och föreläsaren tvingas vara både strukturerad och kortfattad i sitt budskap.

Som utbildare i presentationsteknik så tycker jag att det här är en utmärkt teknik för Power Point nördar. Jag säger det med glimten i ögat eftersom jag tycker att Power Point för många blivit någon slags livboj att klänga sig fast vid när man känner sig osäker på presentationstekniken. Det är inte alla informationer, presentationer som kräver den formen av bilder. Bilder är bra för att få människor att minnas och förstå men man kan skapa bilder på andra sätt också.

Det jag uppskattar med Pecha Kucha är möjligheten att få mig till livs mycket kunskap om flera olika ämnen under en kväll. I tisdags fanns det naturligtvis några som var mycket sälj- inriktade men också en del som var kunskapsförmedlande och tankeväckande. Det mest intressanta var hur man kan bygga hus av bambu och bilder från Bali på sådana hus och tanken kring återbruk genom konstnärlig kreativitet hos Charlotta Kaino.

Nu är jag inbjuden att hålla en Pecha Kucha föreläsning vid nästa tillfälle den 31 januari. Tänkte ta mig en funderare kring om ämnet kunde vara retorik. Kommer du i så fall?

Lämna en kommentar