Resetips – Lissabon – del ett

resetips LissabonResetips Lissabon del ett. Jag älskar att resa och när jag reser vill jag gärna i förväg ha lite översiktskoll över staden jag kommer till. Vilka delar ska man se, vilka områden är det bäst att bo i, hur tar man sig runt smidigt och billigt, finns det prisvärda och bra matställen osv?

Detta är en anledning till att jag ger resetips i min blogg. Jag tänker dela med mig av allt det som jag tycker man behöver veta. Men som inte alltid står att finna i reseguidernas tips.

Lissabon är en mysig stad som överraskade med ett ljummet klimat i början på mars. Vilket gjorde att jag kunde traska runt i blus och kofta och med jackan i ryggsäcken. Jag var nära att skriva en mysig liten stad, men den är inte liten utan har ungefär en halv miljon invånare i den centrala kommunen, och 2,8 miljoner invånare i hela storstadområdet. Jag upplevde den emellertid som liten eftersom det var så enkelt att ta sig runt. Dessutom kändes det tryggt. Vår chaufför från flygplatsen informerade om att Lissabon är tryggt att vistas i och det verkade stämma. Vi förvånades över den mängd poliser som fanns utposterade överallt. Vi förvånades också över hur dåligt informerade de är om omgivningen och turist attraktionerna. Jag rekommenderar inte att be dem om vägbeskrivning eller råd om var man köper biljetter odyl.

När vi bokade resan (Expedia) beställde vi även sk delad transfer från flygplatsen för 140 kr för oss båda. Då väntade de med vårt namn på en skylt i ankomsthallen och vi fick egen bil som körde till vårt hotell (centrala Lissabon) på ca en kvart.  Skönt att inte själv behöva leta sig fram till hotell kånkande på resväska tyckte jag. Sen gick det utmärkt att ta Aerobus tillbaka, hållplats fanns bara en liten bit upp på Avenue Liberdad räknat från vårt hotell.

resetips Lissabon
Lisboa Plaza

Vi bodde på Lisboa Plaza hotel, Tv. Salitre 7 som jag varmt kan rekommendera. De har en superb frukostbuffé. På bilden kan du se kakbordet vilket jag inte tycker hör  hemma på ett frukostbord. Men här var så mycket läckert att jag inte kunde låta bli. Hotellet har bra sängar, rymliga rum och fin service. Kom ihåg dricks till killen som bär upp resväskan. Jag brukar inte bo på den typen av hotell men fick snabbt fram börsen.

Hotellet ligger mycket centralt på en liten gata invid Avenue Liberdad. Denna stora gata liknade vår taxichaufför vid Champs Elysee i Paris. Bakom hotellet inne i teaterkvarteret ligger en riktigt bra portugisisk restaurang som heter Gina. Lite svår att hitta men våga dig riktigt långt in i teaterkvarteret så hittar du den.  På portugisiska restauranger sätter de ofta fram en obeställd förrätt typ serranoskinka, ost, sardinpastej och bröd eller grissini. Vill du inte ha det så be dem ta bort. Äter du får du betala för de delar du ätit av.

Ett bra första steg i Lissabon är att ta sig till turistbyrån och köpa Lisboa Card alternativet är Hop on hop off buss som jag ofta tagit i andra städer men här kändes Lissabon kortet förmånligast. Man kan köpa för ett, två eller tre dygn. Vi köpte för tre dygn det kostade ca 300 kr.  Under den tiden besökte vi allt vi ville och orkade och inkl Lisboa Card spenderade vi ca 1000 kr per person, på resor och inträden. Billigt tycker jag. Vi ägnade en dag åt området Baixa och Bairro Alto, en åt Belem och en åt Sintre.

Lissabon
Utsikt från Castelo de Sao Jorge

Spårvagn 28 ingick också och den rekommenderas som ett bra sätt att se Lissabon. Jag tyckte inte man såg så mycket från ståplats för det var alltid fullt på den. Men resan i sig var en upplevelse, upp och ner i backiga och smala gator med bl a en frustrerad spårvagnsförare som fick ut och leta upp ägare till idiotparkerade bilar. Kan inte vara lätt att följa tidtabell där. Mina vänner som tog tid på sig att vänta tills det kom en buss som inte var så fullpackad var jättenöjda med allt de såg under turen. Turistbyrå hittade vi vid Rossio och Praça do Comércio
Om man gillar fantastiska utsikter och fina gamla byggnader och gärna promenerar i backig miljö så är Lissabon en pärla. Börja med att ta dig till Castelo de Sao Jorge ( tex med spårvagn 28 från Maritim Moniz). Åk dit på förmiddagen, ta med vatten. Det är mycket backar och trappor dit upp. Vandra runt på befästningsmuren och njut av utsikten åt alla håll. Detta ger en bra översikt över stan och man kan slå sig ner i solen på stenbalustraden och lätt förvillas att tro att man är i Rio de Janeiro med Jesusstatyn eller Los Angeles med Golden Gate bron, för här syns båda kopiorna. Här heter bron 25 april- bron.

Fler resetips Lissabon kommer nästa vecka

Lämna en kommentar